Volharding

Er zijn veel cliché's te noemen bij hetgeen ik nu ga vertellen. En zoals meestal het geval is met cliché's, zijn ze niet voor niets cliché geworden: het zijn waarheden. In dit geval denk ik aan: "natuurlijk lukt het je wel, als je maar wil", "de aanhouder wint" en "even doorzetten, dan kom je er wel"

Hoe sterk is de eenzame fietser

In een eerder artikel noemde ik een liedje van Kinderen voor Kinderen dat over doorzetten gaat: "Meidengroep" Er zijn natuurlijk veel liedjes gemaakt met dit thema. Zoals het door Lennaert Nijgh en Ruud Engelander geschreven nummer "Jimmy", voor het eerst door Boudewijn de Groot gezongen in 1973. Aan dit lied moet ik heel vaak denken wanneer ik door weer en wind aan het fietsen ben. Zo ook gisteren, toen ik naar Hogeschool iPabo fietste om daar te praten over mijn wens dit jaar nog terug te keren naar de plek waar ik het in mijn propedeusejaar zo goed heb gedaan. Het was echt weer waarin je een hond niet naar buiten zou sturen, maar ik laat mij daar niet door tegenhouden wanneer ik een heel duidelijk doel voor ogen heb.

Sowieso fiets ik al zo'n beetje mijn hele leven overal heen. Als tiener op weg naar school in Purmerend bijvoorbeeld, tien kilometer verderop. Als XS4ALL-medewerker naar kantoor, rond de tien kilometer verderop. Gewoon het hele jaar door. Zelfs wanneer het sneeuwde wist ik wel weer een manier te vinden om me daar doorheen te ploeteren.

En zo ben ik de afgelopen week elke werkdag op de fiets gegaan naar de school waar ik sinds afgelopen dinsdag werk als kleuterjuf, twaalf kilometer verderop.

Blije gezichten

Voordat ik op die school aangenomen werd, heb ik twee weken lang oriëntatiegesprekken en sollicitatiegesprekken gevoerd op teveel scholen om op te noemen. Een erg leuke dag was de dag dat ik simpelweg binnen ben gewandeld bij bijna alle scholen die op loopafstand van mijn huis zitten, en gevraagd heb of ze openstonden voor een open sollicitatie. Nu wil ik niet zeggen dat ik nog nooit eerder zulke blije gezichten heb gezien als op die dag, maar het zit toch zeker in de top drie.

Geef nooit op

Ondanks die blije gezichten op al die scholen kreeg ik uiteindelijk toch veel afwijzingen. Wel op een heel erg lieve manier uitgevoerd. De boodschap van de meeste scholen en schoolbesturen was dat ze zeer graag zagen dat ik leerkracht zou worden, en mij gunden dat ik dan in het begin zeer goede begeleiding zou krijgen. Om te voorkomen dat het teveel zou worden en ik uit zou vallen, want dat zouden ze zonde vinden. Ze gaven aan geen ruimte te hebben om mij die begeleiding te geven. Hierdoor liet ik mij niet uit het veld slaan, integendeel. Als ik terugkijk op mijn leven, dan zijn er meerdere momenten geweest waarin ik iets wilde bereiken en daarin veel obstakels tegenkwam. In sommige gevallen duurde het meer dan tien jaar, toch heb ik in alle gevallen uiteindelijk mijn doel bereikt. Als ik iets in mijn hoofd haal, dan gebeurt het vroeg of laat gewoon. En als ik dat kan, dan kan iedereen dat. De boodschap die ik uitdraag aan de wereld in het algemeen en aan kinderen in het bijzonder is dan ook: Geef nooit op.

Joan Jett

Uiteraard zitten er veel sterke doorzetters in mijn referentiekader. Teveel om op te noemen. De mensen die ik persoonlijk ken en die dit lezen, weten zelf heel goed dat ik hen ook bedoel. Waarbij ik wel wil onderstrepen dat ik de sterkste mensen ooit tegen ben gekomen in de zorg en het onderwijs. De term "leerkracht" is duidelijk heel goed gekozen. Ook ik sta in mijn kracht als leerkracht. Om terug te komen op dat referentiekader: helemaal bovenaan staan een paar mensen, en daar is Joan Jett er eentje van. Om die reden staat haar naam op mijn schouderblad getattoeëerd, en heb ik verder geen behoefte aan tattoeages. Omdat haar levensverhaal grote raakvlakken heeft met dat van mij. Ze begon haar muziekcarriere in het jaar dat ik geboren werd, en heeft ontzettend veel tegenslag gehad. Als je de videoclip bij het nummer "Bad reputation" bekijkt dan zie je daar een voorbeeld van. Geen enkel platenlabel wilde met haar in zee. Ze zeiden dat ze niet kon zingen, er onvrouwelijk uitzag en dat er geen plaats was in de rock and roll voor vrouwen. Daarnaast heeft zij, net als ik, te maken gehad met kinderen en volwassenen op straat die stenen naar haar hoofd gooiden en vernederende opmerkingen maakten. En ondanks dat, trots alles, is ze nu een rockster van wereldformaat, die belangrijke boodschappen uitdraagt:

  • be true to yourself
  • in a perfect world, there would be no perfection
  • any girl can be whatever and whoever she wants to be
Conclusie

Heb het lef om helemaal jezelf te zijn. Heb het vertrouwen dat je je dromen waar kunt maken. En wees eerlijk wanneer je de hulp van een ander nodig hebt. Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet, maak je je dromen waar.

Gepubliceerd op 3 november 2019