schoolisleuk

Spring High

Een kind dat mij privé zeer na staat, heeft een raamtekening gemaakt in mijn huis. Een detail daarvan is hierboven te zien. Op het moment dat ze deze tekening maakte was ik positief verrast dat ze aangeeft dat ze school nu leuk vindt. Dat blijkt het geval te zijn sinds ze is overgestapt van een reguliere basisschool naar Spring High. Uiteraard heb ik mijn blik op Spring High gericht en begrijp ik nu waarom deze, zogeheten tienerschool, zo goed werkt voor haar.

Wat is dat, een tienerschool?

Een tienerschool is een school waar tieners op zitten. Dat wil zeggen dat daar groepen zeven en acht van de basisschool huizen, en ook zo'n beetje de hele middelbare school. Deze combinatie stelt zo'n school in staat om verder te gaan in het differentiëren. Zo kan een leerling bijvoorbeeld het ene vak volgen op het niveau van groep zeven, en het andere op een VWO-niveau. Dit past daardoor vooral goed bij begaafdere kinderen met een dysharmonisch profiel. Ofwel kinderen die bovengemiddeld goed zijn in sommige vakken en dat niet zijn in sommige andere vakken. Waardoor ze niet goed in een regulier leerjaarsysteem passen waarbij alle vakken op hetzelfde niveau worden aangeboden.

Met grote sprongen vooruit

Sinds dit kind op deze school zit, is haar ontwikkeling op veel gebieden met grote sprongen vooruit gegaan. Inclusief haar sociaal-emotionele ontwikkeling. Want nu ze weer met plezier naar school gaat, legt ze ook makkelijker contacten en heeft ze inmiddels echt leuke vriendjes en vriendinnetjes erbij gekregen op Spring High.

Conclusie

Heb je een kind in je klas of in je gezin waarvan het je verbaast dat de resultaten niet zo goed zijn, terwijl zij of hij juist op allerlei gebieden bovengemiddelde intelligentie laat zien? Dan is uiteraard een school speciaal voor (hoog)begaafde kinderen het overwegen waard, maar een tienerschool kan ook precies dat zijn wat dat kind nodig heeft om op te bloeien.

Gepubliceerd op 7 oktober 2021