Richting

Toeval bestaat niet, zeggen sommige mensen. Mijn gezonde verstand zegt dat dat onzin is. Toch zie ik dat er toevalligheden spelen in levens van veel mensen, waaronder in die van mijzelf, die zo passend zijn dat mijn gevoel zegt dat het zo heeft moeten zijn.

Alan Turing

Zo kwam ik de wegwijzer, waarmee ik hier boven op de foto sta, tegen in het kantoorpand waar ik afgelopen herfstvakantie met RobotWise op een kindervakantiekamp was. De wegwijzer viel mij op omdat de naam Alan Turing erop staat. Op vrij jonge leeftijd ontdekte ik wie Alan Turing was en wat hij betekend heeft voor de ontwikkeling van de computer. Toch zou die naam mij, in mijn huidige onderwijspad, niet meer zoveel gedaan hebben als er niet een andere toevalligheid speelde. Mijn moeder is een paar jaar terug zo ongeveer naast de Alan Turing basisschool gaan wonen. De eerste keer dat ik op weg naar mijn moeder langs die school fietste, ben ik direct gaan uitzoeken waarom die school zich zo genoemd heeft. En jawel, ze hebben en doen er daadwerkelijk iets mee. Een paar maanden later stond er in de wekelijkse mail aan vrijwilligers van Stichting CodeUur een verzoek om een gastles te geven op de Alan Turing basisschool. Op dat moment zat ik in mijn propedeusejaar van de pabo en had ik eigenlijk geen tijd meer om die programmeerlessen te geven. Voor die school maakte ik uiteraard een uitzondering en heb ik het wel gedaan. En om terug te komen op die wegwijzer in de foto bij dit artikel: is het dan toeval dat de enige groene pijl die van Alan Turing is?

Populatie

Hoe toevallig is het dat ik, door het flexbureau waar ik voor werk, op een school geplaatst ben waar de populatie vergelijkbaar is met die waarin ik het grootste deel van mijn leven heb geleefd? Als kind woonde ik in een migrantenwijk en zat ik op school tussen kinderen van migranten. Vanaf mijn twaalfde woonde ik daar niet meer. Toch ben ik op mijn negentiende weer in diezelfde wijk gaan wonen, omdat ik daar snel terecht kon, en ben ik daar vijf jaar geleden pas wegverhuisd. Hoe frappant is het dat, toen ik een paar jaar terug een keer een programmeerlessenserie ging uitvoeren voor De Digiwijzer, hij mij in eerste instantie wilde plaatsen op de basisschool waar ik als kind op heb gezeten? En is het dan nog toevalig dat de school die het uiteindelijk werd ook weer een dergelijke populatie heeft? Of dat de eerste school waar ik naschoolse activiteiten mocht gaan geven voor RobotWise ook weer in zo'n migrantenwijk zit? En voor wie denkt dat Amsterdam en omgeving alleen nog maar bestaat uit migrantenwijken: voor oriëntatie op zowel stages als werk ben ik op zat scholen geweest waar migranten schaars zijn. Nota bene: overal waar ik migranten schrijf bedoel ik daar iedereen met een migratie-achtergrond mee. Dus ook mensen die in Nederland zijn geboren en waarvan de ouders of grootouders of overgrootouders vanuit een ander land hierheen zijn verhuisd.

Juf Kiet

Toen de documentaire, "De kinderen van Juf Kiet" uitkwam in 2017, heb ik mijn moeder meegenomen naar de premiere. Dit was nog voordat mijn opleiding aan de pabo begon. Die film heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Diezelfde avond zei ik tegen mijn moeder: "Later als ik groot ben, word ik ook een Juf Kiet." Die wens heb ik nog steeds, en wat dat betreft heb ik nog een lange weg te gaan. Daarmee leg ik de lat hoog, en dat is goed. Want dat motiveert mij om aan mijn ontwikkeling te blijven werken. Zoals ze op de pabo zeggen: het is een leven lang leren. En om terug te komen op de toevalligheden: voor mijn gevoel komt er steeds precies hetgeen op mijn pad dat ik op dat moment nodig heb om naar mijn levensdoel toe te werken. Stapje voor stapje. En daar ben ik enorm dankbaar voor.

Conclusie

Mijn gezonde verstand zegt nog steeds dat toeval niets meer is dan toeval. En dat is prima. Vooral aangezien ik de laatste jaren steeds meer op mijn gevoel, mijn intuïtie, afga. Of zoals Digna zo mooi zegt: ik volg mijn hart, want dat klopt altijd. Mijn intuïtie zegt dat het allemaal zo heeft moeten zijn, dus daar vertrouw ik op.

Gepubliceerd op 16 november 2019