Jeugdherinneringen

De prachtige ingang op bovenstaande foto kwam in 1982, toen ik zeven jaar oud was, uit op de Sint Rosa kleuterschool. De tweede klas van de Sint Rosa lagere school, waar ik op dat moment deel van uitmaakte, heeft die ingang één keer gebruikt om een bezoekje af te leggen aan één van de kleuterklassen. Heden ten dage komt deze ingang uit op een evenementenbureau.

Destijds was dit deel van het Sint Rosa-complex, bestaande uit een klooster, een lagere school, een kleuterschool en een middelbare school. Alle delen van dit complex waren met elkaar verbonden. Tegenwoordig huist er een daklozenopvang in het klooster, een evenementenbureau in de kleuterschool, appartementen in andere delen van het complex waarvan de toenmalige functie mij nu nog niet duidelijk is en ik meen dat er nog meer zit. Dus in feite is er niets veranderd: vroeger was het een groot multifunctioneel gebouw, en nu is het dat ook.

Als kind ben ik een keer in het middelbare schoolgedeelte geweest toen daar een voorstelling werd gegeven. Ook heeft een non mij een keer meegenomen het klooster in. De lokalen van de lagere school zaten in een minder oud pand, dat aangebouwd was aan het complex. Via een verbindingsdeur liepen we wel weer het oude gebouw in voor de gymnastiekles.

Gisteren ben ik binnen geweest in een gedeelte van het complex waar nu appartementen zijn. Een bewoner was zo vriendelijk om een andere prachtige ingang voor mij te openen. Eenmaal binnen was het een feest der herkenning. Want alle delen van het gebouw zijn in dezelfde stijl vormgegeven. Dus ik herkende de kleine vierkante rode tegeltjes op de vloer, de gele tegeltjes aan de onderkant van de verder witte muren, de prachtige bakstenen bogen boven deuren en ramen en de klassieke zwart omrande lantaarntjes. Werkelijk waar een lust voor het oog.

De bewoner nam alle tijd om mij alles te laten zien, en nam mij ook mee zijn appartement in. Daar was duidelijk wat interne nieuwbouw toegevoegd aan het klassieke pand, maar wel op een stijlvolle manier. Tot mijn aangename verrassing heeft hij een DJ-set staan met de welbekende dubbele draaitafels, dubbele CD-spelers en dubbele MP3-spelers en een mengpaneel. Tot mijn nog aangenamere verrassing komt zijn platencollectie voor een zeer groot deel overeen met die van mijn ouders. Als kind zette ik platen van Boudewijn de Groot, Dire Straits, Meat Loaf, Liesbeth List, Ramses Shaffy en vele anderen over op cassettebandjes. Die luisterde ik dan weer op mijn walkman, op weg naar de Sint Rosa-school. En deze meneer heeft bijna al die platen staan in zijn appartement in het Sint Rosa-complex. Toeval bestaat niet!

Ik hoop binnenkort een keer op een doordeweekse dag in de gelegenheid te zijn om aan te bellen bij het evenementenbureau. Oftewel bij de voormalige Sint Rosa kleuterschool, waar bovenstaande deuren op uitkomen. Het zal mij benieuwen hoe herkenbaar dat er voor mij uit zal zien.

Gepubliceerd op 4 oktober 2021