speak-and-spell

Helpende handen

Gisteren was ik een vriendin en haar dochter aan het helpen met schilderen in hun nieuwe woning. Tijdens een pauze verkenden we de buurt en ontdekten leuke stukjes groen op loopafstand. Zo staken we ook heuveltjes over. Dat vond ik af en toe een beetje spannend, want die waren hier en daar best steil en de grond was niet helemaal droog. Ik kreeg van beide kanten helpende handen aangereikt, waardoor het gewoon goedging. Zo zie je maar weer: alleen ga je sneller maar samen kom je verder.

Met een beetje hulp van mijn vrienden

Zo helpen de mensen in mijn omgeving mij met wel meer dingen. Toen ik begin vorig schooljaar een oproepje plaatste op sociale media om aan oud speelgoed te komen voor het thema "En toen?", leverde dat hele leuke dingen op. Mijn buurman had nog een antieke spelcomputer liggen, waarmee je een vroege versie van pong kon spelen. En hij had een heus aap-noot-mies-letterbord, compleet met alle losse lettertjes. Een buurvrouw, overigens gepensioneerd leerkracht, had een stapel echt mooie klassieke kinderboeken en zo was er nog allerlei moois. Een vriendin uit Hilversum, Fee van Brummelen, kwam een grote tas brengen met daarin, onder andere, een heel erg oude versie van het klassieke kaartspel "Stap Op", maar ook GameBoys met spelletjes en linkkabel. De absolute klapper werd geleverd door Floris Meester: Een echte Speak and Spell. Dat is een apparaat waarmee Amerikaanse kinderen vanaf eind jaren zeventig leerden spellen. Het apparaat kan, onder andere, dictee afnemen en galgje spelen.

De Speak and Spell

Van meneer Meester mag ik de Speak and Spell in bruikleen houden zolang ik er nuttige dingen mee kan doen met kinderen. Het apparaat zit tegenwoordig standaard in mijn tas, want het blijkt een nuttig hulpmiddel te zijn om kinderen te laten ontdekken wat hun eigen leer- en werkhouding is. Zo leg ik het vaak simpelweg op tafel en wacht af of kinderen het zien en wat ze dan vervolgens gaan doen. Sommige kinderen stellen er meteen allerlei vragen over, die ik niet rechtstreeks beantwoord. Er zijn ook kinderen die direct op allerlei knopjes gaan drukken om te kijken wat er dan gebeurt. Er zijn kinderen die eerst heel goed lezen wat er bij elk knopje geschreven staat. En er zijn kinderen die een meer afwachtende houding laten zien. Die laatste groep kinderen kan afgehaakt zijn. Vaak zijn ze juist heel zorgvuldig aan het observeren wat de actievere kinderen doen. Hierdoor kunnen ze uiteindelijk, wanneer ik ze daartoe aanzet, met erg scherpe vragen en opmerkingen komen. En ook hier blijkt weer dat de kinderen het meeste uit dit apparaat weten te halen wanneer ze samenwerken. Hun verschillende leer- en werkhoudingen hebben namelijk allemaal voordelen, die extra krachtig worden wanneer je ze bundelt.

Het is niet altijd handig om alles zelf te doen

Ik ben sterk geneigd om zoveel mogelijk alles zelf te doen. De ervaring heeft mij inmiddels geleerd dat het in sommige gevallen een stuk handiger is om dingen uit te besteden. Dat kan aan vrienden zijn, dat kan ook aan mensen zijn die tegen betaling diensten leveren. Zo heb ik eerst geprobeerd om zelf het thermostaat-element uit mijn thermostaatkraan te vervangen, hetgeen mij frustreerde omdat het toch lastiger ging dan ik verwacht had. Uiteindelijk een loodgieter laten komen die het klusje in een paar minuten geklaard had. En zo heb ik mijn haar laten doen door professionele kappers en mijn nagels door een nagel-specialist. Zij heet Moosje Jaƫl Hekstra, is superlief, legt elke stap uit die ze doet en gebruikt daar professionele materialen bij. Ze vertelt hier meer over op haar Instagram-pagina.

Conclusie

Durf te vragen, want dan kom je een heel stuk verder. Maak gebruik van wat de mensen in je omgeving te bieden hebben. Je kunt heel veel zelf, maar op de lange termijn boek je veel meer voortgang als je je laat helpen. Hetgeen uiteraard ook omgekeerd geldt. Wat je aan je omgeving geeft, krijg je terug. Dus als je jezelf hulpvaardig opstelt, en mensen helpt met dingen waar jij goed in bent, dan staan ze ook voor jou klaar wanneer je ze nodig hebt.

Gepubliceerd op 18 oktober 2021